U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Logopediepraktijk Van der Kooij  

Voor het maken van een eerste afspraak:

06 - 509 48 170

Van Asch van Wijckskade 28

3512 VS Utrecht  (Binnenstad)

 

Lid van de NVLF

Ingeschreven bij het CRKBO

Ingeschreven bij het Kwaliteitsregister Paramedici    

     

EILO (Exercise Induced Laryngeal Obstruction)

 

EILO is de diagnose die gesteld wordt door een arts wanneer tijdens fysieke inspanning benauwdheid ontstaat doordat de stembanden tijdens het inademen meer sluiten terwijl deze op dat moment juist moeten openen (PVFM Paradoxical Vocal Fold Motion/VCD Vocal Cord Dysfuntion). Daarbij kan tegelijkertijd een spanning in het gebied net boven de stembanden (supraglottisch) plaatsvinden. Bijkomende klachten zijn vaak hoesten en stridor. Na de inspanning verdwijnen de klachten vaak weer vrij snel. EILO komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens en ontstaat vaak in de pubertijd.  

EILO wordt vaak over het hoofd gezien omdat men denkt aan inspanningsastma. Bij inspanningsastma komt de benauwdheid meestal ná de inspanning en bij het uitademen in tegenstelling tot EILO. Inspanningsastma is dus een ander probleem maar kan wel voorkomen samen met EILO. Door het aanleren van de juiste adem met daarbij EILOBI -ademhalingsoefeningen kan EILO vaak opgelost worden. 

 

Jorrit werkt samen met het kinderfysiotherapieteam in het MST Twente om deze klachten nog beter te kunnen begeleiden. 

 

 

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?