Aerofagie, opgeblazen gevoel, gastrisch boeren, supragastrisch boeren:

Er bestaan verschillende soorten boeren:

  • Gastrisch boeren bestaat uit het ventileren van gas uit de maag (zie ook aerofagie), het zogenaamde maagboeren.
  • Een ander type boer wordt gevormd door het supragastrisch ofwel bovenmaags boeren. Dit boeren gebeurt vaak in zeer hoge frequenties, soms tot wel twintig keer per minuut (excessief boeren). Uit diverse wetenschappelijke artikelen is gebleken dat logopedie een goede therapie is om deze klachten op te lossen.
  • Daarnaast kunnen boeren ontstaan direct (binnen 2 à 3 sec.) na het nemen van bijvoorbeeld een slok water.
  • Er zijn ook mensen die niet kunnen boeren (inability to belch)
  • Soms gaat boeren gepaard met een hik (hikboeren).

Aerofagie:

Onder aerofagie wordt verstaan; het innemen van te veel lucht tijdens eten en drinken met als gevolg een opgeblazen- of een vol gevoel in de maag en/of de darmen. Vaak heeft men daarnaast ook last van boeren (ructus) en/of winderigheid (flatulentie).

Afgelopen jaren zijn vele patiënten met bovenstaande klachten naar deze praktijk verwezen. Regelmatig komen deze patiënten uit het hele land. In dat geval kunnen we de planning van de behandeling daarop aanpassen. Bij de meeste zorgverzekeraars is het mogelijk om voor het eerste consult 1 - 1.5 uur in te plannen zodat er genoeg tijd is om alles goed door te nemen.

Jorrit van der Kooij heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van deze bovenstaande klachten en werkt samen met onder andere Sint Antonius Nieuwegein, Meander Medisch Centrum Amersfoort, Medisch Spectrum Twente, ZGT (Almelo en Hengelo), UMC/WKZ Utrecht, Máxima MC Eindhoven/Veldhoven, Diakonessenhuis Utrecht, Bravis ziekenhuis Breda, Ziekenhuis Rivierenland Tiel, Gelderse Vallei Ede en AMC Amsterdam.

Verder maakt hij deel uit van een werkgroep die zich bezighoudt met het ruminatie syndroom, aerofagie en supragastrisch boeren.


Supragastric belching, excessive belching, gastric belching, speech therapy, Rumination Syndrome